Ennakointi on valmistautumista mahdollisuuksiin – ja onnistumiseen

”Varo halpoja kopioita” 😉  Tässä ei varmasti ole siitä kysymys alla olevassa linkissä,  se pitää todeta ensimmäiseksi.  Ennakointiosaamisen tarve kasvaa koko ajan.  Meille tarvitaan erilaisia ja osaavia ennakoinnin ammattilaisia.

Olen nähnyt ajan myötä muiden asioiden yhteydessä miten hyvien ajatusmallien tai lähestymistapojen arvo voi liudentua muodikkaan, mutta  puutteellisen soveltamisen myötä.  Pahimmillaan joku nokkela näkee asian vain ansaintamahdollisuutena itselleen.  Silloin koko termi voi kadottaa merkitystään puutteellisen ymmärryksen vuoksi.  Ikävä kyllä niin on käynyt mielestäni monelle kelvolliselle asialle.

Ennakointi ei ole ennustamista.  Se on sekä taitoa että ymmärrystä tunnistaa tulevaisuudessa odotettavissa olevia muutoksia, jotka vaikuttavat tarkasteltavaan kokonaisuuteen.  Koska tulevaisuus on aina epävarma, on hyödyllistä heti lähtökohtaisesti pyrkiä tunnistamaan useita erilaisia tulevaisuuden vaihtoehtoja.  Skenaariot ovat yksi olennainen osa työskentelyä.  Taitoa on myös käyttää ymmärrystä avaavia ja toisaalta reagointia rajaavia lähestymistapoja käsittelyssä.  On liiankin helppo irrottaa kantapäät maasta, muutoksen vauhti ympärillämme, siihen liittyvät skenaariot ja mahdollisuudet lähitulevaisuuteen ovat huimia.

Mitä ennakoinnin ammattilainen tekee?  Tavoitteena ei ole maalata yhtä kuvaa ja esiintyä oraakkelina, vaan kehittää ymmärrystä ja tulevaisuuskuvaa, johon sparrattava taho kykenee sopeuttamaan toimintansa.  Metodisesti ennakoija osaa muodostaa perustelluista faktoista johdettuja vaihtoehtoisia mahdollisuuksia, jotka toteutuvat tiettyjen kehityskaarien myötä.

Tulevaisuusajattelun kolme keskeistä tehtävää Elina Hiltusta lainaten ovat Ennakointi, Innovointi ja Kommunikointi. (lainaus Elina Hiltunen: Matkaopas tulevaisuuteen (2012)). https://www.talentumshop.fi/matkaopas-tulevaisuuteen.html.  Ennakointi on enemmän oivaltavaa muutoskykyä kuin temppuja, joilla pyritään selvittämään ”tulevaisuuden salat” ennen muita.

Ennakointia harjoittavat tahot vain ovat valmistautuneempia mahdollisuuksiin, kun ne osuvat kohdalle.

“Luck is what happens when preparation meets opportunity.”  –  Seneca

 

http://ellunkanat.fi/ellun-kanat-perustaa-tutkimuksellisen-liiketoimintayksikon-mita-tapahtuu-huomenna-tehtaan/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *