Näillä arvoilla eteenpäin, lämpimästi suositellen.

Tämä oli lähellä päätyä yhdeksi linkiksi edelliseen päivitykseeni kirjoituksista.  Sama viesti herätteli minua jälleen.  Tämän muistiinpanon kirjoitin siis 23.5.2011, viisi vuotta sitten ja silloinkin se oli takauma aiemmasta työstämisestä.  Tämä on lähellä sydäntäni.  Jaan sen kanssasi, ole hyvä.

  • Toisen ihmisen kunnioittaminen
  • Usko kehittymiseen
  • Sitoutuminen toimintaan

Tässä siis jo vanha teksti:

Kaivoin taas esille vanhat mietteeni arvoista.  Tämä alla oleva tuotos syntyi aikanaan pohtiessani puheenjohtajana elämyspedagogisen yhdistyksen Outward Bound Finland ry:n toimintaa.  Luettuani ne uudelleen olen sitä mieltä että samaa asiaa olisi tarpeen soveltaa kaikkialle muuallekin.  Arvot ovat

KUNNIOITTAMINENUSKO KEHITTYMISEEN ja SITOUTUMINEN TOIMINTAAN.

Tässä siis muutamalla lauseella tuolloisia pohdintojani, joita minulla ei ole paljoakaan tarvetta muuttaa:

Olen yrittänyt miettiä omalta osaltani että mitkä ovat ne meitä yhdistävät asiat tai arvot, jotka toimivat yhteisenä nimittäjänä tässä toiminnassa. Toivoisin asiasta keskusteltavan, mutta tässä omia ajatuksiani:

1. Kunnioittaminen

Ihmisten, yksilöiden ja erilaisuuden kunnioittaminen on peruskivi. Tämä on haaste erilaisuuden hyväksymisessä ja sen arvostamisessa. Ihminen tai kulttuuri joka toimii toisella tavoin ei ole parempi tai huonompi, vaan erilainen. Arvostamme ja kunnioitamme myös asioita joihin pyrimme vaikuttamaan. Kunnioitamme itseämme, toisia ohjaajia, asiasta kiinnostuneita ja kaikkia kurssilaisia. Kunnioittaminen ei merkitse minkä tahansa hyväksymistä tai oman perustan puuttumista. Suhtaudumme kiinnostuneesti, emme torjuvasti erilaisuuteen. Jokainen ihminen on arvokas.

2. Usko kehittymiseen

Asioiden ja ihmisten on mahdollista kehittyä. Tämänhetkinen tilanne voi huomenna olla parempi ja voimme vaikuttaa asioiden kulkuun, toisia arvostaen. Emme tuomitse asioita pelkästään tämänhetkisen tilanteen mukaan vaan etsimme keinoja jolla tuleva tila on huomenna parempi, vahvempi, kyvykkäämpi ja entisestäänkin arvokkaampi. Käytämme osaamistamme ja kyvykkyyttämme parempaan huomiseen. Arvioimme asioiden tilaa tavalla, joka avaa mahdollisuuden löytää ratkaisuja kehittymiselle. Kritiikki ja palautteet auttavat meitä löytämään edelleen kehittämisen polkuja. Saamamme kritiikki ei ole meidän oman arvomme vähättelyä, vaan viittoja kehittymismahdollisuuksiemme lisäämiseen. Kritiikki ja arviointi ei ole pahasta – välinpitämättömyys on.

3. Sitoutuminen toimintaan

Me voimme vaikuttaa. Vaikuttaminen ei tapahdu vain asioista puhumalla tai ”viisailla mielipiteillä” – vaikutamme toimillamme. Elämyspedagogiikan yksi peruskivi on tekemisen kautta oivaltaminen ja siksi me myös itse teemme konkreettisia asioita oivaltaaksemme. Tilanteen tiedostaminen on yksi avain kehitykseen, toinen askel on usko kehittymiseen, tämän jälkeen seuraa näkemys siitä mitä pitäisi saada muuttumaan – kuitenkin vasta konkreettiset toimet saavat aikaan kehityksen. Tämä ei koske pelkästään EP -kursseille osallistuvia eikä muita ihmisiä, vaan sama koskee OBF:ää yhdistyksenä ja meitä jokaista yksilönä. Voimme kysyä: Mitä olen/olemme tehneet asialle konkreettisesti?

Edellä olevat kolme näkökulmaa ovat mielestäni sellaisia, joiden suhteen voimme arvioida mitä tahansa tilannetta tai omia toimiamme. Kysymällä: perustuuko tämä kunnioittavaan suhtautumiseen?, kuvaako tämä uskoa kehittymiseen? ja mitä olen tehnyt tälle asialle itse? – voidaan arvioida onnistumisia ja kehittämiskohteita.

Linkki alkuperäiseen Facebook -muistiinpanooni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *